Teruar Urla

TARİH:

27 Nisan 2022

Urla Bağ Yolu Ege’de bir cazibe merkezi durumuna gelmiştir. Agroturizmin son yıllarda ülkemizde de gelişmesi ve ilginin gittikçe artmasıyla birlikte bu bölgede tarım turizmine yönelik yatırımlar hızla artmaktadır. 

Aynı zamanda yatırımcı olan idealist şef kendi bahçesinde yetiştirdiği, entegre tesisinde ürettiği ürünlerini konuklara sunma fikriyle yola çıkarken Teruar Urla proje oluşum süreci başlamış oldu. Teruar anlamsal olarak bir mahsülün kendine özgü büyüme ortamını içeren çevresel faktörler demek. Toplu olarak, bu özelliklerin bir karakteri yansıttığı söylenir: Teruar da bu karakteri ifade eder. Yatırımcının bu idealleri ile birlikte iklimsel, coğrafi ve kültürel özellikler bu restoran ve butik otel yapısının mimari tasarımına referans oluşturmaktadır.

Urla Kuşçular mevkiinde bulunan Teruar Urla’nın tasarımı 2018 yılında başladı. Beş dönüm marjinal tarım arazisi tamamen çorak taşlı bir zemine sahipti. Yapının bulunduğu parselin batı yönünde içmimarlık projesi daha önce yine Eke Mimarlık tarafından gerçekleştirilen Urla Şarapçılık tesisi ve üzüm bağları, güney yönünde bir çam ormanı, kuzey ve batı yönlerinde ise yine üzüm bağları, rüzgar türbinleri ve az sayıda tekil taş yapıların da yer aldığı tarım arazileri bulunmaktadır.

Yapı üç katlı bir ana blok ve çiftçi evi diye adlandırılan tek katlı bloktan oluşmaktadır. Vaziyet yerleşiminde bölgenin açık alan kullanımına elverişli iklimsel koşulları göz önünde bulundurularak yerleşim yapıldı. Toplamda 1000 m² inşaat alanı olan bu yapılarda ana blok zemin katta restoran ve mutfak, bunun haricinde konaklama girişi ve yönetici ofisi konumlandırıldı. Üst katta ise her biri farklı bir manzara ve konsepte sahip beş adet otel odası ve bunların açıldığı, bağları seyreden bir dinlenme salonu konumlandırıldı. Bu iki kat cepheden de algılanabilecek galerili bir merdivenle birbirine bağlandı. Bodrum katta üretime hizmet edecek mahaller ile depo ve servis alanları tanımlandı. Tek katlı çiftçi evi bloğunda ise iki süit oda ve personel odaları konumlandırıldı.

Yapının taşıyıcı sistemi betonarme ve çelik karma sistemle çözüldü. Cephe kaplama malzemesi olarak yaklaşık 10-12 cm kalınlığında elle çırpma Urla Taşı kullanıldı. Bu malzemeye iç mekan duvarlarında da yer verildi. Zeminde gri traverten, suya dayanıklı laminat parke ve anti-asit seramik gibi malzemeler mekansal işlevlere göre yer aldı ve ses izolasyonu için özel bir yalıtım malzemesi ile birlikte kullanıldı. Cephe kaplamalarında, merdiven ve korkuluklarda metallerin yanı sıra kompozit malzemeler de dayanıklılık kriterleri esas alınarak malzeme seçimlerine katıldı.

Yapıda tüm bu mimari özelliklerinin yanı sıra güneş panelleri, gri su toplama/ dönüştürme sistemleri gibi sürdürülebilir kaynaklar kullanıldı.

İç mimari projede ise mimari projenin ana fikri devam ettirilerek, doğal ve yanı sıra çağdaş yaklaşımlarla bölgenin karakterini yansıtacak detaylara yer verildi. Kalıcılığın ön planda tutulduğu içmimari kurguda sıcak bir ortam sağlayacak net temiz detaylara yer verldi. Urla Taşı, doğal meşe kaplama, gri travertenler bunlara örnektir.

BEĞEN

Beğen

ETİKETLER

teruar
teruar urla
otel
restoran
agro turizm
urla
doğal taş

YORUMLAR

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.

Teruar Urla
PROJE
KÜNYESİ

Proje Türü:

MİMARİ & İÇ MİMARİ

Proje Tipi:

OTEL / MOTEL

Proje Yeri:

İZMİR

Yapım Yılı:

2020

Mimari Proje Ekibi:

Öznur Turan Eke, Seçil Şavklı, Ayşe Hilal Toprak, Cemil Koç, Damla Gülmez

Proje Adı:

Teruar Urla

Arsa Alanı:

5000 m²

İnşaat Bitiş Yılı:

2020

İnşaat Başlangıç Yılı:

2018

Proje Bitiş Yılı:

2018

Proje Başlangıç Yılı:

2016

Aydınlatma Tasarımı:

Ahmet Görsev

Elektrik Projesi:

Nimar Mühendislik, Ararat Elektrik

Mekanik Projesi:

Eke Tesisat

Statik Projesi:

Nu Statik

Akustik Danışman:

Karakutu Akustik

İç Mekan Projesi:

Eke Mimarlık

Ana Yüklenici:

İdeal Yapı

İşveren:

Osman Serdaroğlu

Tasarım Ekibi:

Öznur Turan Eke, Seçil Şavklı, Ayşe Hilal Toprak, Cemil Koç, Damla Gülmez

Proje Ofisi:

Eke Mimarlık