İstanbul Fatih Karagümrük Stadı İdari Bina Projesi

TARİH:

10 Mayıs 2022

FATİH DERVİŞALİ MAHALLESİ SPOR TESİSİ PROJESİ

(Kiracı Karagümrük Spor Klubü)

MİMARİ RAPORU

 

İstanbul Fatih Dervişali Mahallesinde, Karagümrük Spor klübünün stadyum sınırları içerisinde yer alan arsa üzerinde Spor Tesisi İdari Binası inşa edilmesi planlanmaktadır.


Proje alanı içerisinde spor faaliyetlerinin yürütüldüğü 6500 seyircili stadyum, halı saha, Gençlik ve Spor Bakanlığı Vefa Gençlik Merkezi binası, Karagümrük Spor Kulüp Binası, Spor Tesis İdari binası ve basın, gişe, soyunma odası işlevli kulübe, barakalar bulunmaktadır. Mevcut haliyle idari bina olarak elverişsiz koşullarda bulunan Spor Tesisi İdari Binasının statiğinin de sorunlu olmasından dolayı yıkılıp en baştan tekrar planlanarak oluşturulması değerlendirilmiştir. 

Planlanan yapının mikro ölçekte işlevsel ihtiyaçlara cevap vermesi beklenirken kentsel ölçekte ise arsanın birinci derece koruma alanında olan antik Aetius Sarnıcı içerisinde yer alması da göz önünde bulundurularak tarihi yarımadanın kentsel dokusuyla ilişki kurabilmesi amaçlanmıştır.


Proje alanının güney batısında mevcut idari bina için oluşturulmuş halihazırdaki platformdan ana girişi öngörülmüştür. İkinci giriş ve yangın merdiveninden çıkış için kuzeydoğudaki stadyum ile araç girişini bağlayan rampa öngörülmüştür. Kuzeybatı -güneydoğu doğrultusunda konumlanan yapıya kuzeybatısındaki tribünler kısmının yıkılarak eklemlenen kütle ile idari binanın stadyuma daha hakim olan giriş çıkışlar ve (binanın içinden) seyir için alan oluşturulmaya çalışılmıştır. Oluşturulan bu kütlenin, stadyumla görsel temas ve kentsel dokuya tarihsel bir gönderme olarak daha etkin ve elverişli kullanılabilmesi için sık ve ritmik tekrarlanan pencere açıklıkları, sık açıklıkları yağmur ve güneşe karşı koruyan büyük saçaklı çatı, cumba görüntülü çıkmalarla cephede hareketlilik içeren bir bina dış görüntüsü tasarlanmıştır. İçerisinde misafir ve ev sahibi takım soyunma odaları, ilkyardım, doping kontrol, hakem odaları, toplantı odaları, fitness salonu, sauna, yatakhane, misafirhane, restoran ve ofis binaları bulunan bina iki bodrum kat, zemin katı , birinci ve ikinci katlar olmak üzere beş kattan oluşmaktadır.


Birinci derece koruma alanını içeren plan notuna göre bina yüksekliği 9.50 metreyi geçemeyeceği için beş katın ikisi bodrum kat şeklinde oluşturulmuştur. Stadyumun alçak kotta olması birinci bodrum katla daha kolay ilişkilendirilmesini sağlamış, bu katta ilkyardım, takım odaları ve hakem odaları daha uygun değerlendirilebilinmiştir. Bodrum katta doping odası güvenlik açısından en içerideki ve tek giriş ile saha doktorunun bulunduğu ilkyardım odasına bağlıdır. Binada yatakhane mevcudiyeti yönetmeliğe yangın için en az iki ve birbirlerinden ayrı merdiven zorunluluğunu oluşturmuş, bu yüzden çift çekirdekli plan çözümlerine gidilmiştir. Çekirdekler cephede sağır ve vista olarak değersiz kısımlar olan ana kütlenin kuzey ve güney köşelerinde çözülmüş, güney köşesi ana girişe yakın olması, kuzey köşesi ise saha ile araç girişini bağlayan rampaya çıkış verilebilinmesi açısından da uygun olduğu görülmüştür. Asansör ana giriş kısmındaki güney çekirdeğinde düşünülmüştür. İki zıt köşedeki çekirdekler içeriden L şeklindeki ana yaya yoluyla bağlanıp, L’nin dışı ile cephe arası cephe ile ilişkili ofis, yatak odaları ile tanımlanırken; L’nin iç kısımı toplantı odaları, barkovizyon, mutfak ve depo olarak tanımlanmıştır. Yatakhane ve misafirhane, içerdikleri banyolu odalardan dolayı havalandırma şaft kirliliğini en aza indirgeyecek şekilde ve mahremiyetten dolayı üst katlarda çözülmüştür. 


Restoran, yaşam odası, başkan odası ve misafir takım odası stadyum tarafı olan kuzeybatıya eklemlenen kütlede çözülmüş, böylelikle sahaya manzara veya kontrol amaçlı görsel hakimiyet ile ana kütledeki kalabalıklığın meşguliyetinden güvenlik veya konstantrasyon amaçlı uzaklaştırılmaları amaçlanmıştır. 2. Kattaki misafirhane odaları binanın güneş alan güney tarafında değerlendirilirken mutfak ve restoran kuzey tarafında değerlendirilmiştir. Engelli odası 2. katta asansöre en yakın büyük misafir odası uygun görülmüştür. Yatakhane katı olan birinci kat harici her katta genel bay ve bayan tuvaletleri planlanmıştır. Şaft kirliliği yaratmayacak şekilde havalandırılmaları için kuzeydeki sarnıç duvarına bakan sağır cephe ile vista kalitesi olmayan güneydoğu cepheleri ve merdiven çekirdeğinde bulunan büyük şaft kullanılmıştır. Makine Dairesiz asansör kullanımı plan notlarından ileri gelen 9.50 metrelik bina yüksekliği sınırını yüksek asansör kulesi ile zorlamaması için öngörülmüştür.



BEĞEN

Beğen

ETİKETLER

istanbul
büyükşehir
fatih
vefa stadı
futbol
idari bina
spor tesisi
futbolcu
yurt
misafirhane
dervişali
karagümrük
spor klubü
tümaş
stadyum
aetius sarnıcı

YORUMLAR

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.

İstanbul Fatih Karagümrük Stadı İdari Bina Projesi
PROJE
KÜNYESİ

Proje Türü:

MİMARİ

Proje Tipi:

OFİS

Proje Yeri:

İSTANBUL

Yapım Yılı:

2018

Proje Ofisi:

S. Korhan Günsor 1Z Mimarlık

İşveren:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Danışmanlar:

Tümaş

İdari Bina İnşaat Alanı:

2537 m²

Arsa Alanı:

25000 m²

Proje Yeri:

İstanbul Fatih Dervişali Spor Tesisi