TARİH:
23 Ekim 2023
Başka bir tarım okulu binası, tarım ve hayvancılık konularında yetkin bireyler yetiştirmek hedefiyle teori, pratik ve yaşamı birleştiren bir tarım lisesi olarak tasarlanan, eğitim ve yönetim birimleri, tarım ve hayvancılık atölyeleri, açık ve kapalı uygulama alanları, sosyal alanlar, kapalı ve açık spor salonları, konferans salonu, yurtlar ve destek birimlerinden oluşan bir yapıdır. Teorik altyapısı ve kütlesel kümelenme karakteri köy enstitülerini referans alan yapı, bir arada öğrenme, üretme ve yaşama pratikleri kuvvetli bireyler yetiştirmeyi önceleyen bir mekânsal kurgunun çağdaş mimari bağlamdaki yansımalarını tanımlar. Teorik altyapısı ve yaya odaklı küme şeması köy enstitülerini referans alan yapı, bir arada öğrenme, üretme ve yaşama pratikleri kuvvetli bireyler yetiştirmeyi önceleyen bir mekânsal kurgunun bölgesel, malzeme ve yalıtımı sahici ele alan yenilikçi bir karşılığını üretmeyi hedefler.
Başka bir tarım okulu binasının konuşlandırılması planlanan arazi İzmir ili Urla ilçesi Bademler mahallesi, 240 ada 1 parsel içerisinde yer almaktadır. Proje alanı yaklaşık 30.000 m2 olup bina taban alanı6908m2 olarak tasarlanmıştır. Proje alanının kuzey, kuzeybatı, güney aksında devam eden araç sirkülasyon yolu, ve güneydoğusunda yer alan yüksek eğimli ormanlık alan, tasarımı etkileyen konum kaynaklı faktörler arasındadır.
Kütlesel konumlandırma ve yönlendirme, araç sirkülasyon yoluna uygun şekilde mevcut ağaçları ve koru alanını korumayı önceleyerek, kuzey-güney yönündeki hakim rüzgar yönü ve güneşlenme açıları referans alınarak doğal iklimlendirmeyi temel alan bir karakterde düşünülmüştür. Mimari program merkezde sera yapısı ile iç içe kurgulanmış atölye ve eğitim kütlelerini konumlandırırken kuzeyde yönetim, spor salonu ve konferans salonu yapılarını, güneyde ise orman ile temas halinde tasarlanan yurt binalarını konuşlandırmıştır. Fonksiyonlara göre parçalanarak merkezdeki seranın etrafında aşamalı olarak kurgulanan birimler yükseklikleri birinci katı geçmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve kütle ilişkileri arazideki kot farklarından faydalanılarak düşük bahçe ve avlular ile zenginleştirilmiştir. Böylelikle tesviye edilmeyen hakiki toprak alanlar arttırılmış, yangın kaçış senaryoları desteklenmiştir. Seranın güney doğusunda yer alan sosyal avlu ile yurt binasının diğer yapılardan mümkün olduğunca izole edilmesi hedeflenirken, bodrum katta devam eden sirkülasyon ile tüm binanın tek bir bütün olarak çalışması sağlanmıştır. Parçalı yapıda tasarlanan kütleler Bademler köy dokusuna uygun yapıda tasarlanırken, projenin merkezinde konumlandırılan sera kütlesi çevre arazilerdeki yoğun seralaşmayı referans alarak sera formunu üretimi sembolize eden bir imge olarak kullanır ve yapının teori-yaşam-pratik kesişimindeki “hub” olarak tüm programları hem birbirine bağlar, hem de dereceli bir geçiş alanı tanımlayarak bazı fonksiyonlarda izolasyonu mümkün kılar. Çelik strüktüre oturan cam yüzeylerden oluşan sera yapısı, gerek arazi dışından yarattığı imge gerek mekanın içerisinde kurguladığı yaşam senaryosu ile tarım okulunun odak noktası konumundadır. Projede betonarmenin eşlikçisi olarak kullanılan tuğla duvarlar, güneşlenme yönüne göre karakter değiştirerek yaşam ve eğitim alanlarında farklı konforda mekan deneyimleri üretmesi hedeflenen güneş kırıcı yüzeyler olarak kurgulanmıştır.
Proje kurgusunda parçalı kütleler ve sera kütlesinin bütünselliği kütleler arasında tanımlanan kolonat ile sağlanmıştır. Kuzey-batı, kuzey ve güney yönünde kurgulanan kolonatlar, kütleleri birleştirme görevini üstlenirken aynı zamanda binanın iç ve dış mekan sınırlarını belirlemede bir geçiş elemanı olarak kullanılmıştır. Dış mekandan ziyaretçiyi okulun içine taşıyan kolonatlar, üç yönde de peyzaja eşlik eden birer üst örtü olarak başlar ve tamamen kapanarak iç mekana dahil olan çatılara dönüşürler.
Kolonatların yönlendirdiği bu üç aks, binanın giriş çıkış akslarını da tanımlamaktadır. Kuzeybatı girişi daimi olarak güvenlik denetiminde olması planlanan, danışmanın yer aldığı ana okul girişi olarak çalışacaktır. Girişten itibaren sırasıyla yönetim kütlesi, sınıfların batısında yer alan tören alanı, spor salonu ve sınıf kütlesi arasındaki dolaşımı tanımlı hale getiren kolonat sera birimine bağlantıyı sağlar. Kuzey aksta yer alan giriş, okulun kamusal girişi olarak düşünülmüştür ve yaz-kış yapılması planlanan etkinliklerde okulun spor salonu, konferans salonu, fuaye alanı ve kamusal atölyelerine açılan ziyaretçi girişi olarak çalışacaktır. Dışa dönük çalışan bu birimler okulun içerisinde ekstra bir giriş kapısıyla tüm kütleden ayrılmıştır. Dolayısıyla okul yaşantısına müdahil olmadan bağımsız çalışabilmeleri öngörülmüştür. Güney aksında kurgulanan girişin yalnızca öğrenci giriş çıkışlarının olduğu haftasonları çalışması planlanmıştır. Ana giriş olarak planlanan yüz, araçlar için ayrılan servis girişini ve okulun ürünlerinin satılmasının hedeflendiği yerel market girişini de barındırmaktadır. Yurdun servis girişi ise güney aksında koruluk alanın hemen yanında planlanmıştır. Yapı, arazide yer alan75.00 kotu 0.00 kotu kabul edilerek kotlandırılmıştır. Ana giriş ve ziyaretçi girişi 0.00 kotundan sağlanırken, yurt girişleri -4.00 kotundan yapılmaktadır. 0.00 ve +4.00 kotlarından sınıf ve atölye birimlerine bağlanarak pratik ve teorik hayatın merkezi olarak çalışan sera kütlesi, içerdiği amfi, duraklama, çalışma ve sergi birimleri ile yaşamın da odağı konumundadır. Sera ve yurt kütleleri -4.00 kotunda yer alan sosyal avlu ile birbirlerinden hem ayrılmakta hem de avlunun çeperinden devam eden kolonat ile bodrum katta birleşmektedir. Yurt kütlesi -4.00 kotunda yemekhane, kütüphane gibi sosyal alanları barındırırken, 0.00 ve +4.00 kotlarında dört birime kadar ayrılabilen veya birleşebilen bir yapıda tasarlanmış, 4kişilik odalardan oluşan odalarıyla ormanlık alanla yakın temas halinde kurgulanmıştır. Servis otoparkı, sığınak ve teknik hacimler -4.00 de kurgulanırken, -8.00 kotunda yalnızca yemekhanenin ve yurdun teknik birimleri bulunmaktadır. Sera -4.00 kotunda doğu yönünde, 0.00 kotunda ise hem batı hem de güney yönünde hakiki toprak alanlara açılarak, sınıf ve atölye kütlelerini destekleyen yeşil alanlar ile güney yönünde güneşlenme yönünde teraslanmış geniş ve açık uygulama alanlarına açılmaktadır. Kapalı spor salonu çatısının açık spor alanları olarak kullanılması düşünülmüş, yurt çatısı ise güneş panellerinin konumlandırılması için uygun bulunmuştur. Diğer birimlerin çatıları ekstensif yeşil çatı olarak kurgulanarak, çıkılmasa dahi projenin hakim yeşil dokusunu görsel olarak destekleyen ve yağmur hasadına katkıda bulunan yüzeyler olarak tasarlanmıştır.
Proje genelinde mimari, iklimsel ve bağlamsal kaygılar malzeme kararlarında etken olmuştur. Proje alanının bulunduğu arazi ve çevresinin sahip olduğu doku sebebiyle, betonarme kullanımının dış cephelerde cam ve tuğla yüzeyler ile, iç mekan bölüntülerinde yapı blok kullanımı ile, çatılarda ise yeşil çatı çözümleri ile olabildiğince hafifletilmesi hedeflenmiştir. Proje strüktürü betonarme planlanırken teknik gereklilik sebebiyle sera kütlesinin çelik taşıyıcı veya lamine ahşap elemanlar kullanılarak inşa edilmesi hedeflenmiştir. Kütlelerin cepheleri güneşlenme yönlerine göre tuğlaların alternatif bir araya gelme biçimlerini kullanarak farklı tipte güneş kırıcı yüzeylere dönüştürülmüştür. Tuğla ve cam yüzeylerin betonarme kolonlar ile ilişkisi kademeli olarak kurgulanarak ısı izolasyonunun devamlılığının malzemeleri en ekonomik ve sahici biçimde kullanarak çözülmesi hedeflenmiştir. Nefes alan malzemelere ek olarak, atölye ve sınıf cephelerinde yer yer hareketli menfez kullanımı ile pasif iklimlendirme yapılması hedeflenmiştir. Giriş holü, sınıf, atölye gibi iç mekanların zeminleri genel olarak dökme mozaik terazzo veya epoksi olarak düşünülmüştür. Peyzaj zemininde ve mobilyalarında kullanılması öngörülen doğal taş ve ahşap birimlerin sera içerisinde de kullanılması planlanmıştır. Konferans salonu, spor salonu, kütüphane gibi hacimlerde döşeme kaplaması parke olarak düşünülmektedir. Mahallerde kullanılacak yağmurlama sistemi, ihtiyaç duyulan atölyelerde konumlandırılacak havalandırma ve soğutma cihazları ve başka mekanik ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli görülen mekanlarda asma tavan uygulanacaktır. Sonuç olarak bina genelinde maliyeti yükseltmeyecek, bakımı kolay ancak estetik malzemeler kullanılması esastır.
“An agriculture school” building, which is composed of education and management units, agriculture and farming workshops, indoor and outdoor practice areas, social areas, sports halls, conference hall and dormitories, is a synthesis of the notions “theory, practice and everyday life” with the aim of raising competent individuals in agriculture and animal husbandry. The buildings’ theoretical basis and pedestrian-oriented cluster scheme is formed with direct reference to the ‘lost’ idea of “village institutes” and aims to produce an innovative counterpart of that spatial configuration prioritizing the practices of learning, producing, and living together. This approach is aligned with a regionalist perspective focusing on the authentically of material as well as the construction process.
The position and orientation of the masses have been designed both with a focus on the existing trees in the site and a need to provide natural ventilation, considering the prevailing wind direction and azimuth (north-south direction). The building is designed as a single whole composed of fragmented structures formed according to the existing urban fabric of Bademlervillage (the site). Proposed with reference to the intense greenhouse formation in the surrounding lands, the monumental greenhouse located at the center of the project adopts the image of that greenhouse typology to emphasize the “hub/heart” of the building as the junction of theory-practice-life which both connects all the programs in(to) a single volume and also defines a gradual transition and isolation between distinct functions.
Proje Türü:
MİMARİ
Proje Tipi:
EĞİTİM YAPISI
Proje Yeri:
İZMİR
Yapım Yılı:
2022
Yarışma Adı:
5. Ege Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 2023
Yarışmanın Kategorisi:
Proje
Ödül Grubu:
Proje Ödülü
Proje Adı:
Başka Bir Tarım Okulu
Proje Yeri:
İzmir / Urla
Proje Ekibi:
Ö. Emre Şavural (FREA Mimarlık), Fatih Yavuz (FREA Mimarlık), C. Ege Çakır (Melt Studio), Cemre Önertürk (Melt Studio)
Yardımcılar:
Büşra Asaroğlu, İrem Şanlı
Danışmanlar:
Mert Ayaroğlu, Merve Görkem, Serdar Bayram
Statik Projesi:
Ömür Özger
Mekanik Projesi:
Melih Özöner, Ömer Onur Yücel
Elektrik Projesi:
Kemal Ovacık
İç Mekan Projesi:
Cemre Önertürk, C. Ege Çakır
Peyzaj Projesi:
Cemil Hamdi Okumuş
Aydınlatma Tasarımı:
Kemal Ovacık
Altyapı Projesi:
Uğur Çetin
Çizen:
Büşra Asaroğlu
Müşavir:
Egeşehir
Toplam İnşaat Alanı:
21500 m2
Web Sitesi:
frea.com.tr / meltstudioworks.com
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız. GİRİŞ YAP / KAYIT OL